全新香水及護膚品課程

Zaza 老師開設嘅新學校已經全面開課喇!如有興趣了解更多香水同護膚品製作相關理論同技巧,歡迎瀏覽格林斯美健學院網站了解詳情及網上報名!

12月份課程精選課程包括:

瓶子內的化學課 ─ 面霜篇

瓶子內的化學課 ─ 洗滌篇

以前上化學堂讀極都唔入腦,總係覺得枯燥乏味,老師啲說話全部左耳入右耳出?No way!其實讀化學可以好多Fun!有冇諗過每日用嘅護膚品入面,每一樽都充滿唔同嘅chemical reaction?想唔想知道究竟個樽樽入面發生咗咩事?點解一堆材料溝埋一齊就會變成護膚品咁神奇?Zaza老師精心設計嘅Chemistry in the bottle 課程系列,以輕鬆易明嘅化學常識為你逐一破解,就算從來未讀過化學都可以一學即通!

課程內容:
以化學理論為基礎,講解各種護膚品成份在配方中的作用,讓學員了解物質份子結構及各種化學作用的原理,導師將以實際原料示範製作護膚品的過程,每位學員亦會跟據所學原理,親自製作一份護膚品並可帶回家使用。

 

調香師啟動課程

鍾意香水,但發覺香水店嘅產品毫無特色,冇啲個性?聖誕節想自已製作有特色又有心思嘅禮物?以前用過嘅香水已經絕咗版想買都買唔番?想擁有一支獨一無二,代表自己嘅香水?試過自己整香水但覺得香味選擇太少又唔持久?想知道夢想中嘅調香師係點樣煉成?如果你有中槍的話,以下課程應該就係你要搵嘅嘢!

課程內容:
1. 香水歷史簡介
2. 認識人體嗅覺系統
3. 認識各種香水原料、氣味分類、強度及時間性的關係
4. 賞晰不同風格的香水
5. 學習香水配方結構,調香及記錄方法
6. 正確聞香技巧及物料安全使用守則
7. 利用課堂提供的160種香水基調原料親自製作香水
8. 香水原料在各種產品上的應用、濃度比例及稀釋方法

每位學員可自製 30ml Eau De Perfume 香水並帶回家使用。
完成課程後,學員可於日後隨時租用學院的 “自助調香實驗室“,試驗不同配方,並調配自己喜愛的香水。

Share Button